De Werkplaats

Productieplaats en leerbedrijf in duurzaamheid

Wie er oog voor heeft ziet ze veel in het Delftse straatbeeld, bij mensen thuis, in winkels en de horeca: kisten en kratjes van resthout, lampen van gebruikte fietsonderdelen, boekjes en terrasmeubilair. Allerlei originele producten, gemaakt van restmaterialen en afkomstig uit De Werkplaats van Stichting Stunt.

Vanuit de originele functie als  leerwerkbedrijf is De Werkplaats ontwikkeld tot een volwaardige Delftse productieplaats voor maatwerkproducten van allerlei hergebruikte materialen. De Werkplaats is gevestigd in het nieuwe Upcycle Centrum van Stichting Stunt aan de Rotterdamseweg 404 in Delft.

Samen met opdrachtgevers is in De Werkplaats een lijn met unieke, originele producten ontwikkeld. In de boekbinderij worden notitieblokken gemaakt met kaften van oude wijnkistjes, restjes behang of zelfs printplaten. Van fietsbanden worden sieraden en riemen gemaakt, spaken en kettingen worden bureaulampen en natuurlijk maakt De Werkplaats het Delfts Kratje dat menig fiets siert. 

 

Business to Business

Veel ‘duurzame ondernemers’ weten De Werkplaats te vinden voor de productie van originele, unieke promotie- en verpakkingsmaterialen tot designproducten van allerhande hergebruikt materiaal.

Het Delftse bedrijf Kistje vol Smaak levert elke week een gevarieerd pakket biologische groenten en fruit aan geabonneerde klanten. De natuurproducten worden verpakt in een prachtig houten kistje van De Werkplaats en per bakfiets aan huis bezorgd. De kistjes worden leeg teruggeleverd en de volgende week hergebruikt. Omdat ze zo mooi zijn zie je de kistjes niet zelden terug in  een nieuwe bestemming als fietskistje, planten- of tijdschriftenbak.

Voor cateringbedrijf Rode Rozen en Tortilla's maken de deelnemers in De Werkplaats prachtige displays met gezeefdrukt logo en ook het terrasmeubilair is handgemaakt in De Werkplaats.

KekDelft is een lunchroom aan de Voldersgracht die naast koffie allerlei originele gebruiksartikelen verkoopt, gemaakt door duurzame producenten. Van De Werkplaats betrekt Kek bedrukte houten kistjes voor diverse toepassingen in en om het huis.

De nieuwe Delftse designwinkel Lu-st, combineert 'Lunch en Style' en verkoopt allerlei designproducten gemaakt door De Werkplaats. Lampen, sieraden, boekjes en meubels; stuk voor stuk producten 'met een verhaal'.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vele vruchtbare lokale samenwerkingsverbanden. Ook grote ondernemingen weten De Werkplaats te vinden. De houten ontbijtdisplays voor hotelketen CitizenMHotels staan tot in de vestiging in Parijs, Tientallen opgeknapte zwerffietsen werden 'geupcycled' tot prachtige 'dienstfietsen' voor werknemers van waterbedrijf Evides, voor het NEN werden stapels kratjes van resthout geproduceerd etc. etc. 

Leerwerkbedrijf

De Werkplaats is één van de projecten van Stichting Stunt. Dit Delftse activeringsbedrijf helpt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bij het vinden van betaald werk of duurzaam vrijwilligerswerk. De kistjes, boekjes, lampen en meubels worden gemaakt door deelnemers in trajecten bij Stichting Stunt. Begeleid door echte ambachtslieden en met behulp van professionele aparatuur maken zij de producten op maat voor zakelijke opdrachtgevers én particulieren, in serie of als uniek stuk design.

Maatwerk

Iedereen met een idee of speciale wens voor (lifestyle) producten is van harte welkom in De Werkplaats. Samen met de vakmensen en deelnemers worden ideeën besproken om te komen tot een eindproduct dat origineel, duurzaam en betaalbaar is en ultiem past in het wensenpakket van de klant. Neem voor het maken van een afspraak contact op met De Werkplaats en vraag naar Hein Laakes.

Materialen gevraagd

Voor de uitvoering van haar opdrachten is De Werkplaats altijd op zoek naar restmaterialen. Veel organisaties en bedrijven helpen hierbij. Aannemers en bouwmaterialenhandelaren doneren resthout. Interieurwinkels en drukkerijen geven behang, stoffen en papier dat ze over hebben aan de boekbinderij. De Werkplaats maakt weer veel moois van dit 'overtollige' materiaal en zo houden we samen de kringloop in stand. Heeft u geschikt restmateriaal over en vindt u De Werkplaats hiervoor een mooie bestemming? Aarzel dan niet en neem contact op.

Webwinkel

De icoontjes rechts op deze pagina linken naar de winkel van De Werkplaats op Marktplaats. Hier krijgt u een indruk van de verschillende producten die in De Werkplaats worden gemaakt. Onder de button ‘Nu te koop’ zijn alle producten te vinden.